Religia islamica
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.



 
AcasaAcasa  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Drepturile femeii in Islam

In jos 
AutorMesaj
Manal
Moderator
Moderator
Manal


Numarul mesajelor : 43

Drepturile femeii in Islam Empty
MesajSubiect: Drepturile femeii in Islam   Drepturile femeii in Islam Tiny-b10Lun 18 Oct 2010, 11:07

Femeia in Islam este subiect neînţeles care se datorează în parte lipsei de cunoastere, dar, de asemenea, parţial din cauza indisciplinei unor musulmani care a fost luata drept invataturile Islamului.

Vorbim aici despre ceea ce Islamul invaţa, folosind ca si surse Coranul si Sunnah profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) deoarece legile islamice sunt derivate din aceste surse.

Din punct de vedere spiritual exista cateva puncte de reţinut:


In conformitate cu Coranul, barbaţii si femeile au acelasi suflet, nu exista nici o superioritate in sens spiritual intre barbaţi şi femei.

“O, voi, oameni! Fiti cu frica de Domnul vostru care v-a facut dintr-o singura fiinta si a facut din aceasta si pe perechea ei si care a raspandit din cele doua [fiinte] multi barbati si femei! Fiti cu frica de Allah în numele caruia va conjurati [unii pe altii] si [fiti cu frica de ruperea] legaturilor de rudenie, caci Allah este Veghetor peste voi [Raqib]!”
[Coran 04:01]

“El este Cel care v-a creat dintr-un singur suflet si din el a facut-o si pe perechea lui, langa care el sa poata gasi liniste. si cand el s-a împreunat cu ea, a purtat ea o sarcinã usoara si putea umbla cu ea. Dar când s-a simtit mai grea, au strigat ei amandoi [rugându-se] catre Allah, Domnul lor: "De ne vei darui un [copil] bun, vom fi noi dintre cei multumitori!".
[ 7:189]

“Facatorul cerurilor si al pamantului. El a facut pentru voi soate din voi insiva si [a facut] dobitoacele perechi. Prin aceasta va inmulteste. Nu este nimic asemenea cu El. El este Cel care Aude Totul si Cel care Vede Totul [As-Sami', Al-Basir].”
[42:11]

“Iar cand il voi face si voi sufla în el din duhul Meu, voi sa cadeti dinaintea lui, prosternandu-va!”. [Coran 15:29]

“ Apoi l-a plasmuit pe el si a suflat in el duhul Sau si v-a dat voua auzul, ochii si inimile. Insa voi îi aduceti atat de putin multumire!” [32:9]

Duhul Sau aici nu înseamnă, în sensul întrupare, dar este vorba de natura pură, spirituală cu care Dumnezeu l-a inzestrat sau a inzestrat-o .

Coranul indică din nou faptul că una din poziţiile cele mai de onoare al omului, este faptul că Dumnezeu l-a creat pe om, iar ambele sexe sunt reprezentatii Lui pe pamant. Există multe referinţe în Coran care reafirmă acest lucru.

ADAM si EVA

Nicăieri în Coran nu găsim nici o urmă de vina a Evei pentru prima greseala sau pentru ca a mancat din pomul interzis, nicăieri, chiar dacă Coranul vorbeste despre Adam, Eva, şi pomul interzis, dar povestea este complet diferita si este narată în 7:19-27:

19. Iar tu, o, Adam! Salasluieste tu impreuna cu soata ta în Rai! Mancati voi ori de unde voiti, insa nu va apropiati de acest pom, caci altfel veti fi dintre cei nelegiuiti!"

20. Dar Seitan i-a ispitit, voind sa le arate goliciunile care le fusesera ascunse, zicand: “Domnul vostru nu v-a oprit de la acest pom decât pentru ca voi sa nu deveniti ingeri si ss nu fiti nemuritori!”

21. Si el s-a juruit lor: "Eu sunt pentru voi un bun sfatuitor!"

22. Asadar, el i-a inselat prin amagire. Si cand ei au gustat din acel pom, li s-au descoperit goliciunile lor si au inceput sa-si puna peste ele frunze din Gradina. Si Domnul lor i-a chemat [zicându-le]: "Oare nu v-am oprit Eu de la acest pom si nu v-am spus Eu ca Seitan va este voua dusman marturisit?"

23. Si au raspuns ei: "Doamne, am fost nedrepti cu sufletele noastre si daca nu ne ierti si nu Te induri de noi, vom fi printre cei pierduti".

24. Le-a spus [Allah]: "Coborati! Va veti fi dusmani unul altuia(in sensul ca oamenii vor fi
dusmanii lui Iblis si el le va fi dusman lor) si pe pamant veti avea salas si placere pana la un timp!"

25. Apoi [a mai] grait: "Pe el veti trai, pe el veti muri si din el veti fi voi scosi!"(38).

26. O, fii ai lui Adam!Noi v-am dat voua straie care sa va acopere goliciunile, ca si podoabe. Dar vesmantul smereniei, acesta este cel mai bun! Acesta este [unul] dintre semnele lui Allah;poate ca ei isi vor aminti!

27. O, fii ai lui Adam! Sa nu va amageasca Seitan, asa cum i-a scos pe parintii vostri din Rai, dezbracandu-i de vesmintele lor, ca sa le arate goliciunile lor! El va vede - el si ostenii lui - în vreme ce voi nu-I vedeti! Noi i-am pus pe seitani aliati pentru aceia care nu cred,

Coranul vorbeşte despre faptul ca ambii au facut acest lucru, ambii au descoperit consecinţele neascultării lor, ambii au cautat iertare şi ambii sunt iertati.

Nicăieri în Coran nu ni se spune ca femeia trebuie sa fie ea cea vinovata pentru caderea omului. In plus, în cazul în care Coranul vorbeste despre suferinţa femeii în perioada de sarcina şi de naştere, nicaieri nu este conectata cu conceptul de pacat originar, deoarece in Islam nu exista conceptul de pacat originar.

Suferinţa nu este prezentata ca un motiv pentru a le reaminti femeilor de caderea omului, ci ca un moti pentru a iubi şi adora femeia sau mama.
În Coran, în special in 31:14, 46:15

“14. Noi l-am povatuit pe om [sa faca bine] parintilor sai, mama lui l-a purtat,[suportand pentru el] slabiciune dupa slabiciune, iar intarcarea lui a fost dupa doi ani, [asadar]: “Adu multumire Mie si parintilor tai, caci la Mine este întoarcerea! [31:14]

“Noi i-am poruncit omului sa le arate bunatate parinrilor sai. Mama sa l-a purtat cu dureri si l-a nascut cu dureri. Purtarea lui si [pana la] intarcarea lui sunt treizeci de luni. Iar când ajunge in plina putere si împlineste patruzeci de ani, zice el: “Doamne, ajuta-ma pe mine ca sa-ti aduc multumire pentru binefacerea Ta, cu care Te-ai indurat de mine si de parintii mei, si sa implinesc o fapta buna care sa-ti placa! si fa ca urmasii mei sa fie oameni buni [evlaviosi]! Eu ma întorc la Tine, caindu-ma, si eu sunt dintre cei supusi!”
[46:15]

Dumnezeu a poruncit foarte clar asupra omenirii sa se poarte bine cu parinţii şi menţionează:

“…mama lui l-a purtat,[suportand pentru el] slabiciune dupa slabiciune…”

Coranul elimina din nou orice idee de superioritate.

În ceea ce priveşte datoriile morale, spirituale, acte de adorare, cerinţele pentru barbaţi şi femei sunt aceleaşi, cu excepţia unor cazuri cand femeile au anumite concesii datorita naturii lor feminine sau datorita sanatatii lor sau a copiilor lor.

Coranul în mod explicit, în special in versetele, 3:195, 4:124, a specificat că oricine face fapte bune, şi este un credincios, indiferent ca este barbat sau femeie va avea o rasplata mare.

“ Domnul lor le-a raspuns: “Eu nu las sa se piarda nici o fapta plinita de vreunul dintre voi, barbat sau muiere, deopotriva unul cu altul! Iar pe cei care au pribegit, care au fost alungati din caminele lor, care au fost prigoniti pe calea Mea, care au luptat si au fost omorati voi sa-i ispasesc de faptele lor rele si sa-i fac sa intre în Gradini pe sub care curg paraie, drept rasplata din partea lui Allah”. La Allah se afla buna rasplata!”
[3:195]

“Oricine face fapte bune, barbat sau femeie – credincios fiind( -aceia vor intra in Rai si nu vor fi nedreptatiti nici cat un punct”.
[4:124]

“35. Musulmanilor si musulmancelor, dreptcredinciosilor si dreptcredincioaselor, celor supusi si celor supuse, celor iubitori de adevar si celor iubitoare de adevar, celor statornici si celor statornice, celor smeriti si celor smerite, celor ce dau milostenii si acelora [dintre femei] care dau milostenii, celor care postesc si acelora [dintre femei] care postesc, celor care îsi pazesc castitatea lor si acelora [dintre femei] care si-o pazesc, celor care-L pomenesc pe Allah mereu si acelora [dintre femei] care-L pomenesc, Allah le-a pregatit iertare si rasplata mare”[33:35]
Sus In jos
http://despre-islam.blogspot.com/
Manal
Moderator
Moderator
Manal


Numarul mesajelor : 43

Drepturile femeii in Islam Empty
MesajSubiect: Drepturile economice    Drepturile femeii in Islam Tiny-b10Lun 18 Oct 2010, 11:08

In domeniul drepturilor economice, trebuie sa ne amintim ca in Europa până în secolul al 19-lea, femeile nu au avut nici un drept asupra proprietatii lor. Dupa casatorie, fie acea proprietate era transferata sotului, fie femeia nu putea sa renunţe la respectiva proprietate fara permisiunea soţului ei.


In Marea Britanie, probabil prima ţara care le-a dat femeilor unele drepturi de proprietate, legile care au fost adoptate în 1860 sunt cunoscute sub numele de "Actul de proprietate al femeilor casatorite."
Cu mai mult de 1300 de ani mai devreme, acest drept a fost stabilit în mod clar legea islamică.

“Nu ravniti la ceea ce Allah a daruit [cu harul Sau] unora dintre voi mai mult decât altora. Barbatii vor avea parte de ceea ce au agonisit si femeile vor avea parte de ceea ce au agonisit. Deci rugati-va lui Allah pentru harul Sau, caci Allah pe toate le stie”.
[04:32]

In al doilea rand, nu există nici o restricţie în legea islamică care spune că o femeie nu poate lucra sau au o profesie, că locul ei este numai in casa. De fapt, prin definiţie, într-o societate cu adevărat islamica, trebuie să existe medici femei, asistente medicale, profesoare, care pot invata si ocupa de femei

In al treilea rand, atunci când vine vorba de securitate financiară, legea islamica este mai inclinata în multe privinţe catre femeie. Acestea sunt cateva exemple:

In timpul perioadei de logodna, o femeie trebuie sa fie de partea de primire de cadouri.

La momentul casatoriei, este datoria soţului si nu a familia miresei. El trebuie sa platească pentru cadoul viitoarei sotii (mahar ).

“Si oferiti femeilor zestrea de buna-voie, iar daca ele se lipsesc -nesilite - de ceva, atunci voi cheltuiti-o dupa cum doriti, cu placere!”
[Traducerea sensurilor din Coran 4;4]

Coranul l-a numit un cadou, şi este dreptul exclusiv al femeii. Ea nu trebuie să-l cheltuiasca in casa, ea nu trebuie să-l dea la tatăl ei sau oricine altcineva.

citeste mai multe despre mahar aici

În cazul în care femeia detinea o proprietate la momentul casatoriei, ea detine drepturile exclusive asupra respective proprietati. Aceasta ramane sub control ei. De asemenea, în majoritatea ţărilor musulmane, femeia isi păstrează numele de familie, ea nu si-l schimba dupa sotul ei.

În cazul în care femeia are venituri în timpul vieţii ei maritale, prin realizarea de investiţii de proprietate ei sau ca rezultat al muncii, ea nu nu trebuie sa cheltuiasca nici un ban in casa, tot venitul este în întregime al ei.

Femeia are drept de mostenire al parintilor si al sotului ei.

“ Barbatilor le revine o parte din ceea ce au lasat in urma parintii si rudele; asemenea le revine si femeilor o parte din ceea ce au lasat în urma parintii si rudele, de va fi putin ori mult; o parte anumita [li se cuvine]. “(Traducerea Sensurilor din Coran 4:7)

Intreţinerea financiara a unei femei casatorite este responsabilitatea soţului ei, chiar dacă ea este mai bogata decat el. Ea nu trebuie sa-şi cheltuiasca din bani.

In cazul divorţului exista anumite garanţii în perioada de aşteptare şi chiar mai incolo pentru sprijinul unei femei.

Daca vaduva sau femeie divortata are copii, are dreptul la sprijin financiar pentru copii.

“Mamele [divortate] ii alapteaza pe copiii lor doi ani incheiati, pentru cei care voiesc sa se implineasca timpul alaptarii. Iar tatalui îi revine datoria de a le asigura intretinerea si imbracamintea dupa cuviinta, caci nici unui suflet nu i se impune decat atat cat ii sta in putinta. Nici mama nu poate fi pagubita în ceea ce-l priveste pe copilul ei, nici tatal in ceea ce-l priveste pe copilul lui. Asemenea si pentru mostenitor. Daca amandoi [parintii] se invoiesc la intarcare, dupa ce se sfatuiesc, nu vor avea pacat. Iar daca voiti sa luati doica pentru copiii vostri, nu veti avea nici un pacat, daca platiti ceea ce aveti de dat, dupa cuviinta. Si sa fiti cu frica de Allah si sa stiti ca Allah este Cel care Vede [Basir] ceea ce faceti”
[2:233]
Sus In jos
http://despre-islam.blogspot.com/
 
Drepturile femeii in Islam
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Drepturile economice ale femeii in Islam
» Statutul femeii in islam
» Familia in Islam

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Religia islamica :: RELIGIE :: FAMILIA IN ISLAM-
Mergi direct la:  
creează un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discuții recente